Wild Pollinator Count Nieuwegein's Journal

Journal archives for March 2022

16 March, 2022

291-IVN Insecten NatuurEducatie · iNaturalist Nog zonder Youtube

 1. 25 januari 2022, 19.00-21.00: Insecten onder de loep

  Deze eerste avond staat in het teken van insectenonderzoek.

  • Het werk van EIS
   Roy Kleukers geeft een korte introductie over de huidige activiteiten van EIS Kenniscentrum Insecten.
   Insecten determineren
   Alle mooie apps, websites, boekjes... De beginnend insectenliefhebber weet tegenwoordig niet meer waar te beginnen! Daan Drukker geeft een overzicht van de middelen die beschikbaar zijn om zelf thuis insecten op naam te brengen.

  • Rijke dijken van de Delta
   Tijdens dit project is gebleken dat op sommige dijken een unieke en gespecialiseerde gemeenschap van insecten leeft. Linde Slikboer vertelt over het uitgebreide onderzoek naar bijen en andere insecten op dijken.

  • Met z'n allen plantengallen!
   Omdat gallen woekerweefsel van planten zijn, veroorzaakt door een meestal dierlijke galmaker, verbinden zij zelfs de floristen en faunisten. En zelfs paddenstoelen-liefhebbers komen aan hun trekken met enkele schimmelgallen! Matthijs Courbois vertelt over dit citizen science project waarbij we in heel Nederland naar buiten gaan op zoek naar plantengallen.

 2. 1 februari 2022, 19.00-21.00: Alle insecten tellen mee

  Betere methoden om insecten te tellen zijn hard nodig gezien de recente constateringen dat de insectenstand enorm is afgenomen de afgelopen decennia, met alle gevolgen van dien in ecosystemen. Automatische insectencamera's bieden een nieuwe methode voor insectenonderzoek. Tijdens deze avond vertellen de ontwikkelaars, onderzoekers en deelnemers over deze methode.

  Programma:

  • DIOPSIS 2.0: de nieuwe insectencamera (Stephan Peterse, Faunabit)
  • Automatische beeldherkenning wordt steeds beter (Laurens Hogeweg, Naturalis/Intel)
  • Insecten meten in provinciaal beleid (Marion Pross, Provincie Zeeland)
  • Het bepalen van de staat van de Nederlandse insectenfauna met camera's (Theo Zeegers, EIS)
  • Eerste resultaten van de metingen (Eelke Jongejans, Radbout Universiteit)
   Ervaringen met het gebruik van de camera's vanuit het hele land (o.a. Ooijpolder, Hortus Leiden en een boerenerf)

 3. 3 februari 2022, 19.00-21.00: Zelf aan de slag voor insecten

  Tijdens de laatste avond leer je wat jij zelf kunt doen als je aan de slag wilt voor, of met insecten.

  • De Vriendelijke Tuin - IVN Natuureducatie
   Een tuin is er natuurlijk niet alleen voor ons, maar ook voor onze natuurvrienden. Wij willen er samen met jou voor zorgen dat tuinen natuurvriendelijker worden. Dat is goed voor plant en dier, maar ook voor de mensen in de buurt. De omgeving wordt er mooier, gezonder en fijner van. En met kleine aanpassingen kun je al een groot verschil maken! Tonja van Gorp van IVN verteld je wat jij zelf kunt doen met de tuinkaarten van De Vriendelijke Tuin.

  • Onder het maaiveld - IVN Natuureducatie
   Een rijk bodemleven is essentieel voor alles wat zich boven de grond bevindt: planten, vogels en andere dieren - en de mens. Op het platteland maar ook in de stad. Want een gezonde bodem houdt water vast (voorkomt dus wateroverlast), slaat koolstof op (klimaat), zorgt voor natuurlijke plaagbestrijding (minder pesticiden), natuurlijke waterzuivering (drinkwatervoorziening) en voor een mooie omgeving. Sjoerd Luiten van IVN verteld over het project.

  • De Nederlandse insectenordes
   In deze lezing leert insectenkenner Aglaia Bouma je de diversiteit aan insecten van Nederland kennen. Welke diversiteit aan kleuren, vormen en levenswijzen is er te vinden in onze eigen leefomgeving en waarom zijn ze zo interessant?
   Insecten naar je tuin lokken
   Jochem Kühnen heeft een heel bijzondere tuin: honderden soorten insecten vinden er een thuis. Wat leeft er allemaal in deze tuin, en hoe kun je zelf ook zo veel mogelijk kleine beestjes naar je tuin lokken?

Posted on 16 March, 2022 16:04 by optilete optilete | 0 comments | Leave a comment