Mossen rond het MEC. De bryoflora van Park Oudegein en een deel van het IJsselbos te Nieuwegein's Journal

Journal archives for December 2022

01 December, 2022

De strijd om de energietransitie | Met: Heleen de Coninck en Emma Leenders

Gaan we een koude winter tegemoet? Sinds de oorlog in Oekraïne en de mogelijke sabotage van de Nord Stream gasleiding lijkt de noodzaak van een duurzame energietransitie in Europa alleen maar groter te worden. Hoe ziet de energietransitie in de Europese Unie eruit? Lukt dit wel op Europees niveau en hoe doen we dat met elkaar? Is een groene revolutie op het vlak van energie mogelijk? En hoe zorgen we voor een rechtvaardig energiebeleid waarin alle burgers toegang hebben tot duurzame, betrouwbare en betaalbare energie? Luister naar klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en politicoloog Emma Leenders over de strijd om de energietransitie in Europa.

Groene transitie
Europa maakt zich op voor een duurzame energietransitie. Onder leiding van Eurocommissaris Frans Timmermans stonden de Green Deal en de klimaatdoelen al prominent op de agenda. Het Europees Parlement riep in 2019 zelf een klimaat- en milieunoodtoestand uit in Europa en wereldwijd. Sinds de oorlog in Oekraïne is dit in een stroomversnelling gekomen. Met het Fit for 55 pakket en het REpowerEU programma probeert men in hoog tempo de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen en volledig in te zetten op groene energiebronnen. Is structurele hervorming van het Europees energiesysteem nodig om de klimaatdoelen te halen? En welke energiebronnen en technologie hebben we daarvoor nodig?

Geopolitieke dreiging
De oorlog in Oekraïne en de voortdurende afhankelijkheid van dure en fossiele Russische brandstoffen tonen nu dat het oude energiesysteem Europa kwetsbaar maakt. Hoe kan de EU werken aan een groene energietransitie, met acht op de klimaatdoelen en energieonafhankelijkheid? Het REPowerEU-plan bevat reeds een reeks maatregelen om deze doelen te halen en te versnellen. Maar is dat voldoende?

Samen met klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en politicoloog Emma Leenders verkennen we de uitdagingen rondom de energietransitie in Europa. Welke (geo)politieke belangen spelen er tussen de Europese lidstaten? Wat betekent deze groene omwenteling voor de verantwoordelijkheid van nationale overheden, burgers, en (grote) industriële bedrijven? En op welke wijze kunnen we op een rechtvaardige manier tot een groenere en duurzame Unie komen?

Na drie korte lezingen gaan de sprekers onder leiding van ethicus Marcel Becker met elkaar in gesprek.

Over de sprekers
Heleen de Coninck is klimaatwetenschapper en hoogleraar socio-technische innovatie en klimaatverandering aan de TU Eindhoven. Daarnaast werkt ze als universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek gaat over internationaal klimaatbeleid, energietechnologie en innovatie, met in Nederland een focus op klimaatbeleid voor de energie-intensieve industrie. Ze was één van de hoofdauteurs van de IPCC rapporten (2018, 2022) over hoe we de wereld onder 1.5 graad temperatuurstijging kunnen houden.

Emma Leenders is politicoloog en promovenda bij de vakgroep Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek richt ze zich op Europees klimaatbeleid, waarbij ze specifiek kijkt naar de interacties tussen de Europese Raad, lidstaten en andere EU-instellingen.

Meer info over het programma: http://bit.ly/3F7IvZg
https://www.youtube.com/watch?v=HHVABf8zTdw
Dit is een programma van Radboud Reflects en het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland.

Posted on 01 December, 2022 19:47 by optilete optilete | 0 comments | Leave a comment

04 December, 2022

Oranje zonnewijzer (Trithemis kirbyi) tweemaal geobserveerd in het zuiden van Florenville (België)

Afgelopen zomer werd de oranje zonnewijzer (Trithemis kirbyi) tweemaal geobserveerd in het zuiden van België, meteen de eerste waarnemingen voor ons land. Deze van oorsprong Afrikaanse libellensoort werd voor het eerst in Europa gezien in 2003. Sindsdien heeft ze een groot deel van Spanje weten te koloniseren en werd ze in 2017 voor het eerst waargenomen in Frankrijk, waar sindsdien een paar populaties voorkomen in de regio Languedoc.

Op 22 juli en op 2 augustus 2022 werd telkens een mannetje, mogelijk hetzelfde individu, waargenomen aan de Semois respectievelijk in Chassepierre en in Lacuisine, beide in Florenville. Dit is meteen de meest noordelijke waarneming van deze soort in Europa. Het opduiken van deze soort in België valt samen met de warme zomer van 2022, toen het kwik klom tot 38,1°C in Ukkel. Niet alleen in België, maar in heel West-Europa was het toen heel warm en droog. Wellicht heeft de toen heersende hittegolf ervoor gezorgd dat die individuen zover naar het noorden zijn gevlogen.

https://www.natuurpunt.be/nieuws/hittegolf-bracht-afrikaanse-oranje-zonnewijzer-naar-belgi%C3%AB-20221130

Posted on 04 December, 2022 21:58 by optilete optilete | 0 comments | Leave a comment

05 December, 2022

Larf bijt vrouw in bil

Lig je lekker in een duinpan te zonnen, bijt er plotseling iets gemeens in je bil. En dan blijkt het ook nog eens een kronkelend wormachtig diertje te zijn dat niet wil loslaten! Dit overkwam een vrouw, die ermee naar de dokter in De Cocksdorp ging. Gelukkig hield ze er niet meer aan over dan een jeukend plekje. Omdat de huisarts nieuwsgierig was naar de naam van het bijtgrage wormpje, bracht hij het naar Ecomare voor verder onderzoek.
https://www.ecomare.nl/verdiep/nieuws/larf-bijt-vrouw-bil/

Posted on 05 December, 2022 23:05 by optilete optilete | 1 comment | Leave a comment

06 December, 2022

07 December, 2022

WAAROM DETERMINATIES OP BURGERWETENSCHAPPLATFORM INATURALIST ERTOE DOEN

WAAROM DETERMINATIES OP BURGERWETENSCHAPPLATFORM INATURALIST ERTOE DOEN

Een van de meest succesvolle platforms voor burgers om biodiversiteitsgegevens te registreren is iNaturalist (www.inaturalist.org; [3]) - een gezamenlijk initiatief van de California Academy of Sciences en de National Geographic Society. Met iNaturalist kunnen deelnemers waarnemingen van organismen (bv. figuur 1), of sporen daarvan, uploaden (beeld of geluid), samen met de bijbehorende metadata betreffende de datum, tijd en de locatie. De waarnemingen worden vervolgens geïdentificeerd en geverifieerd tot het best mogelijke taxonomische niveau door de waarnemer zelf en door andere iNaturalist gebruikers. Hierin worden deelnemers geholpen door kunstmatige intelligentie. Een waarneming wordt beschouwd als “Research Grade” wanneer ze voldoet aan de kwaliteitscriteria voor metadata van de locatie, en twee of meer voorgestelde identificaties heeft, waarvan meer dan twee derde overeenstemmen op soortniveau (d.w.z. 2/2, 2/3, 3/4, enz.; hoewel records op een fijner niveau dan familie (subfamilie / genus/ subgenus) ook Research Grade kunnen worden, mits geen verdere vooruitgang in identificatie mogelijk wordt geacht). Hoewel de hoeveelheid bijdragen op iNaturalist blijft toenemen, is een knelpunt voor wetenschappelijk gebruik van deze gegevens het gebrek aan deelnemers met taxonomische expertise (d.w.z. iemand met het vermogen om gefundeerd soorten te identificeren) – ‘identificeerders’ - die actief deelnemen aan iNaturalist. De iNaturalist-gemeenschap bestaat - stand januari 2022 - uit 2,5 miljoen gebruikers, waarvan 92% alleen observeert, <1% alleen identificeert, en 7% zowel observeert als identificeert. Er heerst dus een gebrek aan identificeerders. Hieronder geven geven we zeven redenen om als identificeerder bij te dragen aan iNaturalist (kader 1).

https://coreytcallaghan.github.io/non-English-translations/nl/
https://www.youtube.com/watch?v=YM8D63h35LM

Posted on 07 December, 2022 20:33 by optilete optilete | 0 comments | Leave a comment

08 December, 2022

EB & rapportage_natuur in Utrecht_oktober_2017.

https://twitter.com/EvelienBerkie/status/1600545700844294144

provincie-utrecht.nl/sites/default/files/2020-03/rapportage_natuur_oktober_2017.pdf

Posted on 08 December, 2022 17:24 by optilete optilete | 0 comments | Leave a comment

09 December, 2022

11 December, 2022

13 December, 2022

16 December, 2022

Malta, de eilanden in de Middellandse Zee oude megalietcultuur.

De afgelopen tijd is onderzoek gedaan naar de astronomische oriëntaties van vrijwel alle oude megalietbouwwerken in Europa, vaak met fascinerende resultaten. In deze presentatie neemt Lenie Reedijk het publiek mee naar Malta, de eilanden in de Middellandse Zee met een nog vrijwel onbekende maar omvangrijke oude megalietcultuur. Een fascinerend verhaal over de astronomische oriëntaties van alle Maltese steentijdtempels en de rol die de zon, en vooral de ster Sirius daarbij speelden. De astronomische oplossing van een raadsel.

https://www.youtube.com/watch?v=ryzqobtVCGg

Posted on 16 December, 2022 08:47 by optilete optilete | 0 comments | Leave a comment