De Botanische revolutie, invloeden van tuinen en de natuur op verschillende kunstenaars

Beste mossenvrienden,

Ja het mossenseizoen zit er bijna op maar we kregen nog een leuke vraag van het Centraal Museum. Een Duitse kunstenares is op zoek naar een bemoste steen om tentoon te stellen in het museum om aandacht voor mos te vragen. De curatoren moeten het mos verzorgen. Zie onderstaande mail. Heb je een idee waar zo’n steen te vinden? Laat het weten!

Na een zoektocht via meerdere natuurwebsites kwam ik terecht op de site van het KNNV en de speciale mossenwerkgroep. Vanuit het Centraal Museum in Utrecht mail u beiden met een nogal specifieke vraag:

In ons museum organiseren wij deze nazomer een tentoonstelling met de titel De Botanische revolutie, waarbij de aandacht ligt op de noodzaak van tuinieren en invloeden van tuinen en de natuur op verschillende kunstenaars, waaronder de Duitse kunstenares Andrea Büttner.

Een van haar conceptuele werken is de presentatie van een grote steen, begroeid met mos (voor meer specifieke informatie over dit kunstwerk zou ik graag willen verwijzen naar het volgende essay: http://radicalsradicants.com/essays/andrea-buttner/ )

Voor de praktische uitwerking van deze tentoonstelling zijn wij momenteel opzoek naar zo’n zelfde soort steen maar dan uit de omgeving van Utrecht. We zouden de steen voor een periode van 4 maanden in het museum willen plaatsen, waar het mos door een team vrijwilligers met aandacht verzorgd zal worden.

Na vele lockdown wandelingen door de stad bleek het dat er in en om het centrum maar weinig grote keien te vinden zijn waar een mooie laag mos op groeit. Eén grote steen trok de aandacht, gelegen op het hoekje van de Oudwijkerveldstaat en de Van Limburg Stirumstraat (zie onderstaande foto).

De gemeente is akkoord met het ‘uitlenen’ van deze steen maar momenteel onderzoeken we of er mogelijk nog stenen te vinden zijn (wellicht eerder in het bos?) met een dikkere laag mos, zoals op de eerste foto. Het soort mos is voor dit kunstwerk niet relevant.

Via de website van het KNNV vond ik een link naar www.knnvzeist.waarneming.nl en de www.verspreidingsatlas.nl maar beide websites gaven helaas een foutmelding. Mijn directe vraag aan u beiden is daarom of u tips heeft voor het vinden van zo’n bemoste steen, met het liefst een formaat van zo ongeveer 90 a 100cm hoog.

De tentoonstelling zal pas worden opgebouwd in augustus maar als het mogelijk is om de steen al eerder in onze eigen museumtuin te plaatsen zou dat fijn zijn. In januari 2022 loopt deze tentoonstelling af en zouden we de steen weer willen retourneren naar zijn eigen plek in de natuur.

We horen graag of u ons kunt helpen in deze zoektocht. Mochten jullie andere ideeën hebben dan zijn wij uiteraard ook erg benieuwd.

Voor meer informatie kunt u altijd bellen of mailen,

Hartelijke groet,
Lotte van Schellen
Projectcoördinator

Centraal Museum
(dat museum waar de verdwenen trap is weggebrand...)

Posted on 06 May, 2021 13:27 by optilete optilete

Comments

No comments yet.

Add a Comment

Sign In or Sign Up to add comments