Eeuwenoude Parkbomen in paleispark Het Loo gekapt voor parkeerterrein

Beste (korst)mossenliefhebbers,

vanochtend werd mijn humeur aanzienlijk verslechterd door dit nieuws: https://nos.nl/artikel/2367099-eeuwenoude-bomen-van-paleis-het-loo-mogen-worden-gekapt.html.
Een deel van de bomen in het paleispark wordt gekapt, kennelijk voor veiligheidsredenen en de bouw van een nieuw parkeerterrein. Uit het artikel moge het al duidelijk zijn dat het nieuwe parkeerterrein de grootste reden is dat de stronk van de meeste bomen gaat kosten. Mensen die enigszins bekend zijn met de mossen en korstmossenvegetaties daar weten hoe bizar dit bericht is. Niet alle van de ongeveer 65 rode lijstsoorten (korstmossen in dit geval) die daar voorkomen groeien op de eeuwenoude bomen, maar een aanzienlijk deel wel (Beukenwrat, Geelberijpt Boomspijkertje, diverse schorssteeltjes waaronder Bruin en Lichtend schorssteeltje en zonder overdrijven: dit gaat nog even door!).

Hoewel andere soorten genoemd worden als bezwaar tegen de kap, komen rode lijstsoorten van mossen en korstmossen hier volgens mij niet naar voren (ik heb niet alle details! Ik probeer te sprokkelen wat ik kan). Ik probeer dit wel te doen. Ik probeer zelf al mailtjes te sturen naar diverse organisaties, waaronder het park zelf over dit punt.

Ik weet dat met dit soort dingen het meestal lastig is om zoiets tegen te houden, vooral in je eentje, maar ieder die de bomen daar zelf gezien heeft en wat er op leeft weet dat dit nogal naar nieuws is. Ik wou dit vooral even onder de aandacht brengen van zoveel mogelijk forumgebruikers, als mensen meer weten en dat hier delen of hierdoor zelf initiatief nemen dan heeft dit bericht zijn doel bereikt.

Ik hoop vooral dat de BLWG andere natuurorganisaties kan betrekken om dit punt duidelijk te maken aan het paleispark en zijn plannen en aan de provincie. Hopelijk kan er dan nog wat gedaan worden.

Nog even voor de duidelijkheid: het gaat mij hier vooral om het hele sterke vermoeden (en niet meer dan dat) dat de talloze bedreigde rode lijstsoorten (waar een wettelijke verplichting tot behoud aan verbonden is) niet meegenomen zijn in de overweging om een ontheffing voor de kap te verlenen door de provincie. Hierdoor lopen deze (mogelijk) direct gevaar. Daarnaast is het zo dat het niet om enkele soorten, maar om tamelijk veel beschermde soorten gaat. Andere redenen tot bescherming van de bomen (cultureel, historisch en mogelijk spiritueel) houd ik bewust buiten.

Hopelijk helpt deze oproep en uiting van zorg voor wat lawaai :)

Posted on 04 February, 2021 15:58 by optilete optilete

Comments

No comments yet.

Add a Comment

Sign In or Sign Up to add comments