https://www.fernsehserien.de/baumeister-des-tierreichs/episodenguide/0/54521
https://www.arte.tv/de/videos/093636-001-F/baumeister-des-tierreichs/
https://www.arte.tv/de/videos/093636-002-F/baumeister-des-tierreichs/
https://www.arte.tv/de/videos/093636-003-F/baumeister-des-tierreichs/
Maßgeschneiderte Behausungen | Baumeister des Tierreichs | ARTE Family
"Ook de beuken, eiken en grove dennen hebben het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad." Sterck onderzoekt vanuit de Wageningen Universiteit de invloed van hitte en droogte op bomen in vijftien verschillende Nederlandse bossen. "Dat onderzoek ben ik in 2017 begonnen, niet wetende dat er in 2018 een desastreuze zomer zou komen."
Boomsterfte wereldwijd verdubbeld
De zomer van 2018 was namelijk de warmste en droogste zomer in drie eeuwen. "In die extreme zomer met meerdere hittegolven, legden veel bomen het loodje", vertelt de bosecoloog. "Sommige soorten zijn er daarna nooit meer helemaal bovenop gekomen. Bomen die in het verleden makkelijk herstelden, lukte dat nu niet meer."
"Het is normaal dat bomen doodgaan, dat zien we altijd in de natuur", vervolgt hij. "Maar de afgelopen decennia is de boomsterfte wereldwijd min of meer verdubbeld. We denken dat dat vooral komt door toenemende hitte en droogte."
Zo lijdt een boom onder hitte
"Als het heet is, verdampt een boom veel water. Hij zweet als het ware, net als wij", legt Sterck uit. "Maar om te voorkomen dat de boom te veel water verliest, sluit hij zijn huidmondjes waardoorheen het water verdwijnt." Dat is volgens hem een probleem, want de boom kan de huidmondjes dan ook niet meer gebruiken voor het opslaan van koolstof. "Terwijl die dat wel nodig heeft."
"Ook kan een boom, als die minder verdampt, zichzelf minder goed koelen", gaat hij verder. "De bladeren worden dus steeds warmer en warmer. Die kunnen gaan verkleuren en afvallen. En daar kan een boom niet altijd van herstellen."
'Nederland is arm in boomsoorten'
"Bomen maken natuurlijk vele extremen mee, dat is onderdeel van het 'boom-zijn'", zegt Sterck. Ze zijn daarom volgens hem gewend om buffers aan te leggen voor moeilijke tijden. "Maar boomsoorten kunnen zichzelf niet zo snel aanpassen dat ze de snelle klimaatverandering kunnen volgen." Wel zijn er verschillen tussen bomen: de ene soort past zich makkelijker aan dan de ander.
"Nederland is eigenlijk heel arm in boomsoorten, veel armer dan bijvoorbeeld Azië en Amerika", gaat hij verder. Er zijn hier naar schatting zo'n 5.000 soorten, terwijl er wereldwijd zo'n 55.000 boomsoorten zijn. "Daarom wordt nu veel onderzoek gedaan naar hoe soorten precies van elkaar verschillen, en naar zogenoemde 'exotische' planten die ook hier aangeplant kunnen worden."
Comments
Add a Comment