‘Rossby-golven’ brengen hete poolzomer naar Nederland

Smeltende Noordpool brengt hardnekkig zomerweer

Er is mogelijk nóg een link met klimaatverandering, zo denken klimaatonderzoekers die niet alleen kijken naar de stijging van gemiddelde temperaturen, maar ook naar veranderende luchtstromingen op zeer grote hoogte. Het gaat daarbij om de vorming van zogeheten ‘Rossby-golven’. Dat zijn reusachtige slingerbewegingen die zich kunnen voordoen in de straalstroom: een harde westenwind op circa 10 kilometer hoogte rond de Noordpool, die van grote invloed is op de vorming en ligging van luchtdrukgebieden lager in de atmosfeer.

Deze band van snelstromende lucht (windsnelheden variëren er van 100 tot 350 kilometer per uur) wordt in stand gehouden door het normaal gesproken grote temperatuurverschil van het koude Noordpoolgebied en warmere lucht op lagere breedtegraden.

En als het sterke temperatuurverschil tussen de pool en onze breedtegraden wegvalt, raakt ook de straalstroom in de war, en ontstaan de Rossby-golven. Het is een fenomeen dat onder de aandacht werd gebracht door de Duitse klimatoloog Stefan Rahmstorf van het Potsdam Instituut voor Klimaatonderzoek:

https://www.nu.nl/weekend/5957532/huidige-europese-hittegolf-mogelijk-veroorzaakt-door-smelten-noordpoolijs.html

Posted on 28 June, 2019 13:36 by optilete optilete

Comments

No comments yet.

Add a Comment

Sign In or Sign Up to add comments